INFORMATII CLINICI COLABORATOARE
Laboratorul CMI CITO’S asigură efectuarea recepţiei şi înregistrarii probelor biologice furnizate de beneficiar prin curierat rapid sau delegat, după caz.
Orarul laboratorului: Luni-Vineri, orele 8:30-18:00. Recepţia se face la sediul prestatorului, între orele 8:30-17:30. Probele biologice vor fi însoțite de datele clinice necesare pentru interpretarea corectă și elaborarea rapoartelor de diagnostic citologic și histopatologic.
Laboratorul asigură efectuarea procesului tehnologic de prelucrare a ţesuturilor prin fixare, includere la parafină, secţionare şi colorare, având ca finalitate obţinerea de secţiuni histologice în vederea stabilirii diagnosticului histopatologic;
Beneficiarul se obligă să predea probele biologice laboratorului prestator în condiţiile şi de calitatea necesare efectuării prelucrării histologice sau citologice pentru diagnostic.
Beneficiarul se obligă ca produsele biologice trimise către Laboratorul CITO’S să fie însoțite de un bilet de trimitere care trebuie să cuprindă: numele și prenumele pacientului; sexul; vârsta; codul numeric personal; date clinice și tratamente aplicate anterior; datele examenului macroscopic intraoperator al piesei prelevate, în cazul pieselor chirurgicale; rezultate histopatologice sau citopatologice anterioare; diagnosticul prezumtiv; data operației sau efectuării biopsiei; semnatura și parafa medicului care trimite aceste produse;
Piesele operatorii se trimit în totalitate; nu sunt admise împărțirea piesei și trimiterea de țesut în mai multe servicii de anatomie patologica simultan; piesa se poate trimite proaspătă (nefixată) în maximum două ore de la operație sau în formol tamponat 10% dupa acest interval, într-un container care trebuie sa conțina un volum de formol de 2-10 ori mai mare decat volumul piesei; containerul va fi inscripționat cu numele și prenumele pacientului, numele piesei trimise, data operației, numele operatorului; piesa chirurgicală va fi trimisă nesectionată. Medicul anatomopatolog consemnează numărul, dimensiunile, aspectul pe suprafață, aspectul pe secțiune al pieselor operatorii, date care vor fi incluse în buletinul histopatologic la rubrica examenului macroscopic al piesei; se reperează zonele interesate din punct de vedere al diagnosticului, se recoltează și se prelucrează corespunzător;
Biopsiile se trimit în formol tamponat 10%; containerul trebuie înscripționat cu datele de identitate ale pacientului și secția care trimite; se consemnează numărul, dimensiunile și aspectul macroscopic, după caz; se prelucrează corespunzator standardelor histopatologice;
Tipurile de coloraţii vor fi alese în funcţie de tipul biopsiei şi necesităţile diagnostice şi vor cuprinde tehnici de rutină colorația uzuală Hematoxilina-Eozina, iar în situații în care se impune colorații speciale pentru stabilirea diagnosticului anatomopatologic de certitudine.
Prestatorul asigură efectuarea procesului tehnologic de prelucrare a produselor citologice prin tehnica de colorare Papanicolau și interpretare Bethesda pentru frotiurile cervico-vaginale și tehnica de colorare Giemsa pentru citologia mamară, având ca finalitate obţinerea de frotiuri în vederea stabilirii citodiagnosticului;
Fixarea lamelor de citologie cervicală se realizează în cabinetele de ginecologie colaboratoare, imediat după prelevarea probei.
Laboratorul asigură redactarea şi predarea către beneficiar a raportului de diagnostic citologic sau histopatologic, în condiţii optime, in format electronic, la adresa de e-mail specificată prin contract si în format printat, semnat şi parafat de medic, în original. Transmiterea rapoartelor de diagnostic se face periodic prin curierat rapid/delegat.
Intervalul de timp necesar diagnosticului este de 3-7 zile lucratoare, din momentul primirii probelor, în funcţie de tipul prelevatului biologic (cu excepţia cazurilor pentru care sunt necesare coloraţii speciale şi/sau obţinerea de date clinice suplimentare);
Laboratorul poate asigura, după caz, aprovizionarea periodică a beneficiarului cu articolele necesare prelevării, conservării și transportului probelor (periuțe, lame, cutii pentru transport lame, containere, formol) în cantitățile stabilite de comun acord în funcție de numărul probelor transmise.
Fragmentele tisulare incluse în blocuri de parafină, lamele histopatologice preparate din acestea, precum și frotiurile citologice se arhivează conform reglementărilor în vigoare, în histoteca/citoteca proprie a CMI CITO’S.
La solicitarea scrisă a pacientului, se pot elibera lamele pentru «consult de diagnostic anatomo-patologic » și în alte laboratoare de anatomie patologică, cu condiția asumării responsabilității returnării lor de către persoana care le solicită.
Consecvenți obiectivului nostru de a dezvolta permanent paleta de tehnici de examinare și diagnostic, sperăm că venim în întâmpinarea cerințelor clinicilor colaboratoare și vă informăm că începând din luna iulie 2015, Laboratorul CITO’S are capabilitatea de a efectua și examenul citologic în mediu lichid.
Examenul citologic Babes – Papanicilau în mediu lichid se efectuează integral în cadrul laboratorului nostru iar rezultatele se eliberează în maxim 7 zile.
Tehnica are la bază metoda înregistrată BestPrep, elaborată de compania CELL SOLUTIONS și furnizată laboratorului de ANTISEL ROMÂNIA.
Oferta de preț este de 85 de lei pentru fiecare test, cu punerea la dispoziție a consumabilelor necesare (flacon+periuță de recoltare).